Tuinranger Kris
Welke boom past in mijn tuin? Hoe leg ik een bloemenweide aan? Ik help tuiniers vrijwillig met al hun tuinvragen.
Wat doet een Tuinranger?
Met al jouw tuinvragen kan je bij een Tuinranger terecht voor deskundig advies. Het zijn vrijwilligers die je adviseren over planten om meer vogels, vlinders, bijen, … naar je tuin te lokken.
Met kleine ingrepen tonen ze hoe je overwinterings- en schuilplekken kan inrichten voor nuttige insecten en dieren.
In gemeente As ben ik actief als Tuinranger & gaven we al meer dan 50 tuineigenaars advies. Dit is gratis voor de inwoners.
Met wat voor vragen kan ik bij een Tuinranger terecht?
Werkelijk alle tuinvragen komen aan bod. Welke planten lokken vlinders en bijen? Welke kleine boom past in mijn tuin? Hoe plant ik een fruithaag?
We kunnen ook raad geven bij veelvoorkomende problemen zoals mos in het gazon of een bloemenweide die weinig bloemen geeft.
Wie is de initiatiefnemer van de Tuinrangers?
De Tuinrangers zijn vrijwilligers die hun gemeente biodiverser en klimaatrobuuster helpen maken via de tuinen van de inwoners. Het Tuinrangersproject is een initiatief van Vlaanderen.
Woon je in een van de deelnemende gemeentes, dan is het tuinadvies volledig gratis. Dat is o.a. het geval in gemeente As.
Intussen zijn er al zo’n 100 vrijwilligers actief: ze zijn allemaal opgeleid door Inverde, het opleidingscentrum van Natuur en Bos. Alle info over ons vind je op www.tuinrangers.be
(lees verder onder de foto’s)
Hoe leg je een bloemenweide aan?
Door het succes van “Maai Mei Niet” zijn veel mensen aan de slag gegaan met bloemenweides. Je gazon omvormen tot een bloementapijt vergt echter veel geduld.
Het resultaat valt vaak tegen (veel gras, weinig bloem). Voor een weelderige bloemenweide heb je een goede voorbereiding nodig, een portie geduld en kwalitatief zaad.
Als Tuinrangers adviseren we om klein te beginnen & te starten met eenjarige veldbloemen. Dit mensel krijg je cadeau & geeft bloei na 6 tot 8 weken.
Moet ik grote werken uitvoeren in mijn tuin?
Nee, we bekijken hoe we de bestaande structuren kunnen verbeteren. Denk aan bomen, hagen, heggen, struikgewas of een vijver. Ze vormen het geraamte van je tuin en bepalen ook het zicht in de winter.
We leren hoe we je tuin kunnen inrichten voor wilde dieren met wildere hoekjes en bekijken ook hulpmiddelen zoals nestkasten en bijenhotels.
Wat is een eenvoudige tip om meer nuttige dieren naar mijn tuin te lokken?
Tuinier vooral niet te proper. In de winter kan je best afgevallen bladeren laten liggen zodat insecten een overwinteringsplek hebben.
Laat het gras ook wat langer staan en maai een pad of zitplek in je gazon. Een niet-gemaaid gazon levert massa’s nectar voor o.a. bijen en vlinders.
Door een ‘luie’ tuinier te zijn, zullen vogels, insecten en andere dieren zich thuisvoelen in je tuin. En zelf hou je meer tijd over om te barbecueën.
Hoe werkt het tuinadvies?
We geven advies door ter plekke te gaan kijken bij de tuineigenaar. Elke tuin komt in aanmerking. Ook een terras op een appartement biedt trouwens kansen voor de natuur.
Je voorziet best een uur tot anderhalf uur. Als voorbereiding zal de Tuinranger een situerings- en tuinplan opstellen, op basis van luchtfoto’s.
Samen met de tuineigenaar vullen we een checklist in om de wensen in kaart te brengen.
Op het einde van het bezoek krijg je een kant-en-klaar advies, nuttige documentatie en een goodiebag cadeau.
Wil je tuinadvies van een Tuinranger?
Woon je in een van de deelnemende gemeentes, dan is het tuinadvies volledig gratis. Dat is o.a. het geval in gemeente As. Stuur me een bericht of dien je aanvraag in via www.tuinrangers.be